

Virtual >>> 21-23 July 2025
In Person >>> 24 -25 July 2025

64 Jones Road Kempton Park Johannesburg 1620



Future Proofing
the World of Work for the
Greater Good

THE NEW ERA OF SKILLS TRANSFORMATION AND PROFESSIONAL PRACTICE ENHANCEMENT



conference summary

Earn Up to 27 CPD Points

Pre-Conference Workshop

• 2 Clinical CEUs

Virtual

- 12 Clinical CEUs
- 3 Ethics

In-Person

- 6 Clinical CEUs
- 4 Ethics

	Stream 1	Stream 2	Stream 3	Stream 4	Stream 5		
08h30 - 09h00 (30 minutes)	Registration						
09h00 - 09h30 (30 minutes)	Welcome and Opening Ceremony SIOPSA President: Prof. Nasima MH Carrim						
09h30 - 10h30 (1 hour)	KEYNOTE: Dr Paul Vorster TITLE: Is Industrial Psychology Becoming Pseudo-Psychology? A Call to Reclaim Scientific Integrity in I/O Practice. SESSION CHAIR: Prof. Nasima MH Carrim						
10h30 - 10h45 (15 minutes)	Tea Break						
10h45 - 11h30 (45 minutes)	Workplace Mental Health as Business Strategy: Insights from Industrial Psychology. Research Presentation • Sendry Moralo • Prof. Lene Graupner	Deconstructing ROI: Understanding the Costs of a Bad Hire. Master Tutorial • Dr Pakeezah Rajab • Hofmeyr de Beer	Bridging the Skills Gap: The Role of Assessments and Competency Mapping in Workforce Readiness. Master Tutorial • Nadine Swart	Catching Up with Evolution: Annexure 12 and Ethical Paradigms for the Fifth Industrial Revolution. Master Tutorial • Alice Slabbert	Caregiving and the Psychological Well-being of Informal Community Caregivers during the COVID-19 Pandemic Research Presentation • Paulinah Matlou • Dr Nomvuyo Bekwa • Prof. KP Kgope Moalusi		
11h30 - 11h40	Pagain Tutarial						

11h30 - 11h40 (10 minutes)

11h40 - 12h40

(1 hour)

Session Interval

A Protocol for the Human/Machine Working Relationship.

Master Tutorial

Lisa Ashton

Leading in the Virtual Academy:

E-Leadership influence on Engagement, Trust and Retention in South African Universities.

Research Presentation

- Tayla Malagas
- Prof. Marieta du Plessis

Leadership Influence in the Artificial Intelligence (AI) Era:

A Generational Perspective from a South African Manufacturing Organisation.

Research Presentation

- Dr Shanya Reuben
- Shaida Bobat

Ethical Implications of Charging Interns for Internships.

Panel Discussion

Integrating Personality and Ability:

Advancing Talent Measurement and

Decisions for the Future World of

Research Presentation

• Dr Sebastian Clifton

Dr Angela Marsburg

Work.

- Prof. Nasima MH Carrim
- Prof. Karel Stanz
- Rasigan Naidoo

End of Day 1 Conference



Future Proofing
the World of Work for the
Greater Good



					and the remaining the
	Stream 1	Stream 2	Stream 3	Stream 4	Stream 5
08h30 - 09h00 (30 minutes)	Registration/ Demo C	orner			
09h00 - 09h30 (30 minutes)	Welcome and Opening Ceremony SIOPSA President: Prof. Nasima MH	Carrim			
09h30 - 10h30 (1 hour)	KEYNOTE: Prof. Dirk Geldenhuys TITLE: Preparing For The Future Wo A Neuroscientific Framework for Futu				
10h30 - 10h45 (15 minutes)	Tea Break				
10h45 - 11h30 (45 minutes)	Beyond Boundaries: A Psychobiography of Mamphela Ramphele. Research Presentation • Present Raymond Ramalepe • Prof. Claude-Hélène Mayer	Transforming HR Effectiveness: Lessons from the Evolution of the HRBP Model. Research Presentation • Dr Dieter Veldsman • Dr Marna van der Merwe	Understanding and Using Test Utility Analysis: Optimise the Business Impact of Psychometric Assessment. Master Tutorial • Fred Guest	Advancing Ethical and Professional standards in coaching psychology: A Group Coaching Perspective. Master Tutorial • Dr Shirleen Kieswetter-Titus • Dr Anna-Rosa Le Roux	Social Construction of Work Integrated Learning as Community Engagement: A Post-Graduate Perspective. Research Presentation • Elizna Grobler • Prof. Karel Stanz
11h30 - 11h40 (10 minutes)	Session Interval				
11h40 - 12h40 (1 hour)	The State of Psychological Assessment in South Africa. Panel Discussion • Prof. Nicola Taylor	Work Life Balance and Optimal Functioning of working mothers in selected regions in Namibia. Research Presentation • Dr Annelisa Murangi • Iumue Wendy Tjingovera • Prof. Wesley Reginald Pieters	Innovation, Education, and Economic Transformation in Africa: Achieving The Sustainable Development Goals Research Presentation • Prof. Nnamdi O. Madichie • Dr Nobulali Dangazele	The Ethical Use of Artificial Intelligence and Large Language Models: Implications for the Industrial and Organisational Psychologist. Research Presentation • Dr Sebastian Clifton	Next Gen Thinkers: Student Research Blitz Presentations.

• Prof. Motshedisi (Tshidi) Mathibe

• Dr Angela Marsburg

12h40 - 13h40 (1 hour)

Lunch Break

	Stream 1	Stream 2	Stream 3	Stream 4	Stream 5
13h40 - 14h40 (1 hour)	Petrus Nel: The Undoing of An Academic Case Study • Prof. Frederik (Freddie) Crous	Translation of the South African Career Interest Inventory to isiZulu and Xitsonga. Research Presentation Masase Eve Mageza-Mokhethi Dr Brandon Morgan	Bridging the Gap: Enhancing Workplace Mental Health Through IOP-Led Counselling. Master Tutorial • Sendry Moralo	Mentorship of Post-Graduate Industrial and Organisational Psychology Students. Panel Discussion • Gail Wrogemann • Prof. Bouwer Jonker • Ithumeleng Dzivhani	Burnout and Self-Undermining at Work: How does Emotional Intelligence Matter? Research Presentation • Cornelia Jonker • Professor Gina Görgens-Ekermans
14h40 - 14h50 (10 minutes)	Session Interval				
14h50 - 15h35 (45 minutes)	Employee Experience in Remote Work Environments: Challenges, Opportunities, and Future Trends. Research Presentation • Edmont Pasipamire	The Subjective Opinions of Industrial/Organisational (I/O) Psychologists on the Identity of Their Profession. Research Presentation Shivani Naicker	Industrial Psychologists as Virtual Counsellors: Experiences and Competencies. Research Presentation • Etienne Dirk Lotriet • Dr Nadia Morton	Towards a Competency Framework for E-Leadership. Research Presentation • Fanie Mordaunt • Prof. Karel Stanz	Recasting DEI in South Africa: From Compliance to Genuine Transformation. Panel Discussion Dr Andrew Johnson Transformation.
15h35 - 15h50 (15 minutes)	Tea Break				
15h50 - 16h35 (45 minutes)	Learning Potential Computerised Adaptive Test (LPCAT) Updated Reliability and Validity Results for the Online Version. Research Presentation • Prof. Marie de Beer	Future-Fit IOPs: Integrating Mental Health into Leadership and Strategy for Sustainable Workplaces. Master Tutorial Buhle Makhanya Dr Thandiwe Gama Sendry Moralo Carolina Henn	Construct Validity Testing of the Dirty Dozen Measure Using the South African Personality Model. Research Presentation • Michelle Zerbe • Dr Carin Hill	The Emotional Contagion and Emotional Labour Experiences of Sales Representatives in a Telemarketing Organisation. Case Study • Mmehela Kumbi	The Role of Organisational Climates, Self-Efficacy and Psychological Safety on Imposter Syndrome. Research Presentation • Dr Vongai Sarah Ruzungunde • Dr Tatenda Shaleen Marange
16h35 - 16h45 (10 minutes)	Session Interval				
16h45 - 17h30 (45 minutes)	Transforming Professional Associations: An Identity Perspective on Upskilling and Reskilling for Sustainable Inclusion. Master Tutorial Dr Ruwayne Kock Dr Sharon Munyaka Prof. Anne Crafford	Reshaping Organisational Culture Through Leadership: A Case study for Identifying and Assessing Future Leadership Talent in the Petroleum Sector. Case Study Natalie Eileen Foley	Diverse Minds, Inclusive Measures: Considerations Towards Building Inclusive Assessments. Research Presentation • Kelebogile Lebakeng • Fatima Bhabha	Demo Corner for Sponsors	Demo Corner for Sponsors

17h30 - 18h00 (30 minutes)

Oath Ceremony



SIOPSA

Future Proofing

CONFERENCE the World of Work for the

2025

Greater Good



	Stream 1	Stream 2	Stream 3	Stream 4	Stream 5	
08h30 - 09h00 (30 minutes)	Registration					
09h00 - 09h30 (30 minutes)	Welcome and Opening Ceremony SIOPSA President: Prof. Nasima MH Carrim					
09h30 - 10h30 (1 hour)	Leading a Seamless Hospital Transition: A Case Study in Inclusive, High- Stakes Change Management. Workshop • Crystl Verwey • Monique Mann	Medical Aid Guidelines for Industrial Psychologists: Enhancing Practice Efficiency. Workshop • Prof. Lene Graupner • Keving Jooste • Sendry Moralo	New OD opportunity - How to balance quantitative with qualitative assessments: 3 Decades of filling the GAP where IOPs are practicing at only 40%. Master Tutorial • Lize Heyns	From Change Fatigue to Change Fluency: The Role of People-Centric Hubs Workshop • Rav Guiness • Reabetswe Kgomotso Sebusi	Being a Psychpreneur: How to Achieve Growth in Private Practice Workshop • Clayton Donnelly	
10h30 - 10h45 (10 minutes)	Ten Break					
10h45 - 12h45 (2 hours)	The Digital Disruption of Assessment: What Every Practitioner Must Know Workshop • David Bischof • Sherwyn Roussouw • Dr Jürgen Becker	Making Sense of Your Data: From Extraction to Insight Workshop • Dr Pakeezah Rajab • Jean Du Preez	Navigating the Shifting Landscape: The Future of Industrial Psychologists in Medico-Legal Practice in South Africa Workshop • Dr Gulshan Sugreen	How Organisations Can Better Harness emotions to be More Adaptive and Future-Fit Workshop • Dr Ingra Du Buisson-Narsai • Busi Mahlangu • Peet Vorster	Demo Corner for Sponsors	
12h45 - 13h00 (15 minutes)	Close of Virtual Conference					

15h00 - 17h00 (2 hours)

Register to attend the Meeting



demo corner

Engage with our sponsors



JOBJACK



Virtual

Stream 6

Virtual

Stream 6



Virtual

Stream 6

21 July day one



Future Proofing
the World of Work for the
Greater Good



Centre Court Fabia II **Court Lounge** Fabia I Julia Registration 08h00 - 08h45 (45 minutes) **Welcome and Opening Ceremony** 08h45 - 09h30 A Day of Champions Presented by: Ashraf Garda SIOPSA President: Prof. Nasima MH Carrim (45 minutes) **KEYNOTE:** Vanisha Balgobind 09h30 - 10h30 TITLE: Ethical Challenges in Future-Proofing the World of Work. (1 hour) **SESSION CHAIR:** Prof. Nasima MH Carrim 10h30 - 10h45 Tea Break (15 minutes) **Psychological Safety Fundamentals:** Harnessing Employee Insights to Counter-Productive Work Behaviour **How Can Industrial Psychologists** Leadership is Intentional Influence Leverage the Potential of Al. Practical Strategies for Fostering Collaborate with Other Psychology **Amongst Academics:** Assessing the role of Psychological Psychological Safety in Teams. Disciplines to Future-Proof Mental **Case Study Research Presentation** Contract Breach. Health in the Workplace? Helené Vermaak 10h45 - 11h30 Navigating Psychopathology and Ethics • Dr Ruth Wotela **Master Tutorial** (45 minutes) **Research Presentation** Waseemah Patel for the Greater Good. Prof. Crispen Chipunza Dr Francois Van Der Bank **Panel Discussion** Buhle Makhanya Sendry Moralo • Dr Thandiwe Gama Carolinah Henn 11h30 - 11h40 Session Interval (10 minutes)

11h40 - 12h40 (1 hour)

Case Study

• Salome Jansen Van Vuuren

Mastering Talent Mobility:

A Real-World Case Study on Designing

Future-Ready Workforce Solutions

Ceridwen Mongie

Underpinned by Skills.

The Good, the Bad, and the Situational: Rethinking Personality and Risk Profiles in Context.

Research Presentation

- Dr Pakeezah Rajab
- Jani Wiggett

The Ethics of Al-driven Talent Assessment and Development:

Implications for the Scientist-Practitioner Paradigm.

Master Tutorial

Jaco de Jager

Future-Proofing Talent Management: Harnessing AI for Agility, Growth, and Innovation.

Master Tutorial

- Prof. Lomé Koekemoer
- Teagan Routledge
- Storm Ballotto

Humanity SA Culture Mapping Against Business Strategy:

Creating a Culture Charter for the Right Kinds of Behaviours.

Workshop

- Keren-Amy Laughton,
- Chrisna Park

12h40 - 13h40 (1 hour)

Lunch Break

	Centre Court	Fabia I	Fabia II	Julia	Court Lounge
13h40 - 14h40 (1 hour)	Keynote: Marlinie Ramsamy Human Capabilities in the Age of Al	Creating Connection in a Disconnected World: How Leaders Can Empower Their Teams Through Genuine Connection. Master Tutorial Ryno Zeelie	Lifelong Learning: Cultivating a Growth Mindset for Future-Ready Workplaces through Coaching. Panel Discussion Karen Aaron Gail Wrogemann Joyce Baloyi Mohau Mphomela	Unlocking High Performance in a Global Fintech Contact Centre: A data driven Approach to Selection Strategies. Case Study Jeshika Bassett JP van Zittert Wesley Gallant Dr Angela Marsburg Dr Sebastian Clifton	How Do We Cultivate Financial Well-Being for Our Employees? Research Presentation • Dr Leon Botha • Prof. Leon de Beer • Prof. Jaco Fouche • Wilmé Van Niekerk
14h40 - 14h50 (10 minutes)	Session Interval				
14h50 - 15h35 (45 minutes)	Remote Work, Organisational culture, and Employee Wellbeing. Research Presentation • Faaizah Wadee • Prof. Karen Milner	Advancing the Professional Development of Industrial and Organisational Psychologists: The Role of SIOPSA Academy. Master Tutorial • Dr Sebastian Clifton • Dr Ruwayne Kock • Marelie Botha	Ensuring Meaningful Work: The Challenge of Virtuous, Optimised People-Technology Integration. Research Presentation • Prof. Theo H. Veldsman	The Missing Skills Link: Why Inner Development Matters. Master Tutorial Vanessa Carstens Gys Du Toit	The Relationship Between Career Adaptability, Career agility, Self-Regulation and Job Satisfaction. Research Presentation • Kayleigh Pilkington-Williams • Prof. Bouwer Jonker
15h35 - 15h50 (15 minutes)	Ten Break				
15h50 - 16h35 (45 minutes) 16h35 - 16h45 (10 minutes)	Hope is the 5th Vital Sign. Adaptive Change Leadership Fueled by the Science of Hope. Master Tutorial • Rory Van Der Merwe	Are We Seeing The Same Thing? Exploring Situational Insight and Reasoning in Assessing Organisational Interpersonal Interactions. Poster • Manuela Pumlile Africa	The Ethical Imperative of Diversity, Equity, and Inclusion. Panel Discussion Prof. Nasima MH Carrim Dr Zeenat Paruk Dr Jenny Rodriguez	The Subjective Opinions of Industrial/Organisational (I/O) Psychologists: The Identity of Their Profession. Research Presentation Masego Maraba Prof. Moalusi Kgope	A Systematic Review of Workplace Wellness: Interventions in South Africa. Research Presentation • Karen Ann Aaron
16h45 - 17h30 (45 minutes)	Predictive Insights for Organizational Health: Driving Actionable Change in Leadership, Engagement, and Culture. Master Tutorial • Teagan Routledge	Intersecting Identities and Support Strategies: A Study of Working and Non-Working Postgraduate Students. Research Presentation • Lachelle Tishca de Coning • Prof. Sumari O'Neil	The Professionalisation of Coaching Psychology: A Profession, or Professional Standards? Panel Discussion Penny Adams Stefan Botes Steven Breger Gail Wrogemann	Future- Fit Workshop	Future- Fit Workshop
18h00 - 21h00 (3 hours)	Gala Dinner & Preside	MC: Ashraf G Keynote: Abo	arda dullah Veracia <i>A Whole New</i>	World With New Horizons to	Pursue



	Centre Court	Fabia I	Fabia II	Julia	Court Lounge
08h30 - 09h00 (30 minutes)	Registration				
09h00 - 09h30 (30 minutes)	Welcome and Opening Ceremony SIOPSA President: Prof. Nasima MH Car SIOPSA President-Elect: Sane Ngidi Past President: Ruwayne Kock	rim			
09h30 - 10h30 (1 hour)	KEYNOTE: Dr Cebile Tebele TITLE: The Future Fit IOP: Ethical Conduct in Practice.				
10h30 - 10h45 (15 minutes)	Tea Break				
10h45 - 11h30 (45 minutes)	The Lifecycle of the Intern: Equipping Emerging Industrial and Organisational Psychologists for the Future World of Work Panel Discussion • Marelie Botha • Natasha De Ravel De L'Argentiere • Raeesah Ayob • Dexter Nyamutumbu • Ameré Wepener	The Role of Career Adaptability in Job Satisfaction and Work Engagement for Generation Z Employees in the Fourth Industrial Revolution. Research Presentation Jean Banda Shaida Bobat Dr Shanya Reuben	A Cybernetic Framework: Integrating Interest Measurement in Quantitative and Qualitative Career Counselling. Research Presentation • Dr Brandon Morgan • Prof. Crystal Hoole • Dr Nadia Morton	The High Performance-Fulfilment Paradox: How to Achieve Sustainable High Performance and Why Everyone is Getting it Wrong. Master Tutorial • Jannik Gevers	
11h40 - 12h40 (1 hour)	Bytes and Behaviours: 15 Use-cases for an AI Driven Evolution of Organisational Psychology Case Study Brandon Pleaner	Beyond Domains: Constructing a Reliable Facet-Level Personality Measure Using Bifactor S-1 Modelling. Research Presentation • Dr Brandon Morgan	Wellness Panel Panel Discussion Dr Sane Ngidi Buhle Makhanya Zinhle Kunene Thulisile Nkomo Natalie Mabaso	The Future of Leadership: Balancing Human Coaching and Al- Driven Insights. Master Tutorial Storm Ballotto Liza Schindler Toanne Zeelie	

12h40 - 13h00 (20 minutes)

Oath Ceremony





Future Proofing the World of Work for the Greater Good

THE NEW ERA OF SKILLS TRANSFORMATION AND PROFESSIONAL PRACTICE ENHANCEMENT